10 nov Smart Home Verwarming: Energiezuinig, Praktisch en Comfortabel

Spijtig genoeg is de zomer weer voorbij. De dagen worden korter en de temperaturen dalen gevoelig. Tijd dus om onze winterkledij boven te halen en de verwarming opnieuw op te zetten.

Verwarmen is de belangrijkste energiepost in huis. In een gemiddelde woning gaat 50 tot 75% van de energiekost naar verwarming. Dat is dus een serieus bedrag. Om energie te besparen kan je extra isoleren om de warmte beter vast te houden. Nog een oplossing voor dit probleem vinden we bij de slimme temperatuurregeling van een Smart Home, waarbij men niet alleen een kostenbesparend effect heeft maar ook het comfort wordt verhoogd.

Verschillende kamers, verschillende temperaturen

Wanneer we een willekeurig huis binnengaan, is de kans groot dat er slechts 1 thermostaat is voor de volledige woning. Het hele huis wordt dus op dezelfde temperatuur verwarmd, zelfs indien er niemand aanwezig is in een bepaalde kamer. De slaapkamers worden verwarmd terwijl je beneden ontbijt, de kantoorverwarming draait op volle toeren terwijl je in de woonkamer een film kijkt, of nog erger: je wil ’s morgens enkel een warme badkamer maar je moet de hele woning opwarmen … Dit is een verspilling van energie en geld. Het is veel milieu- en budgetvriendelijker om een ruimte enkel te verwarmen als je ze gebruikt.

Daarnaast is het gebruikt van 1 thermostaat niet meer geschikt voor goed geïsoleerde moderne woningen. De zon kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de ruimte waar die ene thermostaat hangt van nature warmer is, waardoor andere ruimtes te koel blijven. Dit is niet intelligent en zeker niet comfortabel.

Je verwacht misschien dat zo’n systeem complex is of handenvol geld kost. Maar niets is minder waar. In een Smart Home kan je op een eenvoudige manier je woning indelen in verschillende zones die je op verschillende tijden kan verwarmen tot verschillende temperaturen.

verwarming per zone

Indelen in zones

Met een combinatie van temperatuursensoren, thermische stelventielen, bewegingssensoren en de rest van uw Smart Home installatie kan u eenvoudig de temperatuur voor elke ruimte kiezen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ‘leefzone‘ te maken die bestaat uit de keuken, eetkamer en woonkamer. Omdat deze leefruimten vaak samen worden gebruikt, kan u ze groeperen en op dezelfde temperatuur verwarmen. Tegelijkertijd kan u niet-gebruikte kamers, zoals een studeerkamer of slaapkamer, op spaarstand zetten.

Opstart en restwarmte

Bovendien wordt er rekening gehouden met de opwarmtijden van elke ruimte. Heeft u het ’s morgens graag lekker warm in de badkamer? Dan houdt uw Smart Home hiermee rekening en wordt de verwarming op voorhand ingeschakeld zodat u op het juiste moment de juiste temperatuur heeft. Op dezelfde manier wordt uw verwarming reeds uitgeschakeld net voordat u gaat slapen. Zo geniet u nog van de restwarmte.

Bediening van op afstand

U hoeft zelfs niet thuis te zijn om uw verwarming in te stellen. Met de bijhorende App of desktop applicatie kan u van op afstand de temperatuur van elke ruimte regelen. Komt u onverwachts vroeger terug van vakantie? Dan kan u onderweg reeds de verwarming inschakelen, zodat u thuis een ‘warme ontvangst’ krijgt.

Features_IRR

Meten is weten

Wilt u uw energiekosten nog verder laten dalen? Dan kan u alle temperatuur- en verwarmingsgegevens opslaan. Deze statistieken kan u later raadplegen om uw energieverbruik te optimaliseren.

temperatuurstatistiekenFeatures_Statistik-ed96d8e3

Intelligent

Als het raam openstaat moet er niet verwarmd worden. Dit is voor iedereen duidelijk, alleen vergeten veel mensen bij het poetsen om de verwarming wat lager te zetten. Dit gebeurt bij een Smart Home automatisch. Het enige wat men hiervoor nodig heeft is een raamcontact.

Wat u nodig heeft

Loxone Miniserver (het hart van elke Smart Home oplossing) sturing tot 7 verwarmingszones en circulatiepomp mogelijk. Natuurlijk kan hij voor meer Smart Home toepassingen gebruikt worden 😉

Loxone Extension, heeft men enkel nodig als er extra verwarmingszones nodig zijn.

24VDC 4,2 A voeding voor het systeem

Verwarmings ventiel 230V aan/uit, minstens 1 per zone, dit kunnen er meer zijn afhankelijk hoeveel aparte kringen men in die zone heeft.

1-Wire Extension, voor het het inlezen tot 20 1-Wire temperatuur sensoren

1-Wire temperatuur sensor, 1 per ruimte, voor het registreren van de actuele temperatuur in elke ruimte

Loxone Config, moderne en eenvoudige programmatie software om alles te configureren (gratis)

Bediening via Apps voor Smartphone, tablet en Pc (gratis)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.