20 apr Domotica vs Smart Homes

Domotica kent iedereen. Deze vorm van huisautomatisering is de laatste jaren aan een opmars bezig. Steeds meer bouwers en verbouwers willen een domoticasysteem in hun woning integreren. Maar de toekomst is voor smart homes weggelegd. Wat het verschil is tussen domotica en smart homes? Dat leert u hieronder.

Dit is domotica

Domotica is in de volksmond synoniem met verlichting – verschillende lampen bedienen via één knop en makkelijk lampencombinaties wijzigen. Hoewel dit een belangrijke functie is, is domotica tot veel meer in staat. Helaas is niet iedereen van de mogelijkheden op de hoogte. U kan bijvoorbeeld ook de zonwering, verwarming, ventilatie … sturen via domotica. Kortom: alle technieken in huis kunnen makkelijk gestuurd worden.

Het verschil met smart homes

Domotica laat de eenvoudige bediening van een woning toe. Smart homes gaan nog een stapje verder. Veel verder, zelfs…

Een smart home is opgebouwd rond het concept van intelligente automatisatie.

Beide woorden in deze zin zijn even belangrijk. De automatisatie zorgt ervoor dat de bewoner wordt ontlast van een groot deel van zijn/haar taken. Om terug te komen op het voorbeeldje van de verlichting: bij een klassiek domoticasysteem kan men verschillende lampen bedienen met één knop, bij een smart home gaat de verlichting automatisch aan of uit door middel van aanwezigheidsmelders. U hoeft zelfs een knop meer te gebruiken! Op dezelfde manier wordt de kamertemperatuur automatisch verlaagd wanneer er een raam openstaat. Dit doet uw smart home zelf, zonder uw tussenkomst.

Intelligentie is nog een belangrijk voordeel van smart homes ten opzichte van domotica. Een smart home combineert verschillende sensoren om intelligente beslissingen te maken. Stel dat u een kamer wil verwarmen tot 21 graden Celcius terwijl buiten de zon schijnt. Dan beslist uw smart home om eerst gebruik te maken van de zonnewarmte op de kamer op de juiste temperatuur te brengen. Is de 21 graden bereikt, dan gaat de screens voor de ramen omlaag. Anders wordt het binnen te warm.

De Belgische domotica / smart home markt

Een groot deel van de bevolking kent domotica. Steeds meer mensen krijgen interesse in smart homes. Volgens een onderzoek van GfK Belgium vinden 7 op de 10 Belgen het smart home concept een goed idee. 1 op 3 Belgen is zelfs uitgesproken geïnteresseerd in smart home toepassingen.

domotica vs smart home statistieken GfK belgium onderzoek

 

Bent u een van hen? Dan is Loxone de ideale oplossing. Loxone smart homes bieden meer comfort, veiligheid en gebruiksgemak. Bezoek de website voor meer informatie.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.