ouderenzorg in een smart home

25 jan Ouderenzorg in een Smart Home – Een Voorbeeld

Ieder van ons droomt van een eigen woning waar men in alle comfort oud kan worden. Nochtans worden heel wat senioren verplicht om een serviceflat of een rust- en verzorgingstehuis te zoeken, omdat ze niet meer alles zelfstandig kunnen. Het resultaat is een overbevolking van deze zorgcentra. Maar een Smart Home kan ervoor zorgen dat een aantal van deze mensen langer thuis kunnen wonen.

smart home jozef en sonia

Om aan te tonen hoe een Smart Home voor ouderenzorg interessant is, nemen we een kijkje in de woning van mr. en mevr. Vermeulen. Loxone zorgt in hun woning voor extra comfort op een aantal belangrijke vlakken:

verlichting ouderenzorg

Betere zichtbaarheid met slimme verlichting

Onze ogen worden er niet beter op. Ook het zicht van Jozef (84) en Sonia (79) Vermeulen is achteruit gegaan. Daarom moeten ze sinds enkele jaren een bril dragen.

Hun Smart Home is hierop voorzien. De lampen zijn namelijk aan een aanwezigheidsmelder gekoppeld, zodat de verlichting automatisch gaat branden indien er iemand in de kamer is. Verder wordt er ook met het natuurlijk licht rekening gehouden. Indien het buiten erg donker en bewolkt is, wordt de lichtintensiteit automatisch aangepast. Zo wordt de zichtbaarheid in huis verbeterd.

Om een nachtelijk toiletbezoek extra veilig te maken, besloot men om een aanwezigheidsmelder onder het bed te installeren. Wanneer er iemand na 23.00u rechtstaat, gaat de verlichting branden. In de slaapkamer wordt het licht gedimd tot 40%, in de badkamer tot 70%.

automatische rolluiken

Minder werk met automatische rolluiken

Mr. en mevr. Vermeulen zijn niet meer zo goed te been. Maar in hun grote vrijstaande woning zijn er verschillende ramen met rolluiken. Door deze te automatiseren hoeven ze niet recht te staan en elk rolluik handmatig te bedienen.

Zo gaan alle rolluiken om 7u automatisch naar omhoog. Tijdens warme zomerdagen is de stand van deze rolluiken afhankelijk van de zon om oververhitting te vermijden. En als het donker wordt, gaan alle rolluiken automatisch naar beneden, voor een groter veiligheidsgevoel.

bejaardenzorg veiligheid

Eenvoudige toegangscontrole

De afstand tussen de keuken en de voordeur kan soms een hele uitdaging zijn voor Jozef. Wanneer er iemand aanbelt heeft hij vaak de tijd niet om naar de deur te gaan. Daarom besloten we om de toegangscontrole te koppelen aan een iPad.

Wanneer er bijvoorbeeld een koerier met een pakket aanbelt, krijgt mr. Vermeulen een melding op zijn iPad. Dankzij de videofoon ziet hij meteen wie er aan de deur is. Hierna kan hij de deur ontgrendelen en via de ingebouwde intercom zeggen om het pakket in de gang te zetten.

Doordat ze eerst kunnen zien wie aan de deur staat en dit zonder dat ze deze eerst moeten opendoen, zorgt dit ook voor extra veiligheid.

ouderenalarm

Meer zekerheid met noodfuncties

Enkele jaren geleden heeft mevr. Vermeulen haar heup gebroken tijdens een lelijke val. Gelukkig was haar man op dat moment thuis om de hulpdiensten te verwittigen. Maar wat als hij niet thuis was?

Om zulke scenario’s te vermijden werden er verschillende noodknoppen geïnstalleerd en heeft ze altijd een remote Air bij zich. Indien een van deze knoppen voor meer dan 3 seconden ingedrukt wordt, ontvangt Bart (de zoon van Jozef en Sonia) een noodoproep.

Natuurlijk zijn er ook rookmelders en watersensoren om grote rampen te voorkomen.

bejaardenzorg

Simpele bediening

Jozef kan erg goed overweg met zijn iPad. Maar voor Sonia is dit systeem te ingewikkeld. Zij verkiest nog steeds de klassieke drukknoppen om alles in huis te bedienen. Gelukkig wordt bij Loxone beide systemen gecombineerd. Men kan niet alleen drukknoppen, maar ook de Remote Air, iPad app en web interface bekijken. Lees hier meer over de bedieningsmogelijkheden van een Loxone Smart Home.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.